Ζωρζ Σερά, Πωλ Σινιάκ, Βίνσεντ βαν Γκογκ – Οι δρόμοι του πουαντιγισμού

Όταν Ζωρζ Σερά πέθανε απρόσμενα το 1891 στην ηλικία μόλις 31 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία τότε συνάδελφός του Καμίλ Πισαρό, είχε πει δημόσια ότι η τεχνική που χρησιμοποιούσε στη ζωγραφική του ο νεαρός Σερά μια μέρα θα γινόταν σχολή στη ζωγραφική. Σήμερα, ο Σερά θεωρείται ο «πατέρας» του Πουαντιγισμού.

oviart16_015

Ο πουαντιγισμός στηρίζεται στη θεωρία του Σεβραίν που βασίζεται στην ψευδαίσθηση του ματιού όταν επηρεάζεται από τα γειτονικά χρώματα. Σύμφωνα με τον πουαντιγισμό όλα τα πράγματα στη φύση πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους και να μην επεμβαίνουμε με την όρασή μας. Το φως και το χρώμα, που χρησιμοποιούνται και αποτελούν το μέσο, πρέπει να είναι καθαρά ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος, δηλαδή ένα αποτέλεσμα που διαθέτει σταθερό φως.

oviart16_016

Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα-κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση. Βασίζεται στην τεχνοτροπία κατά την οποία απορρίπτεται η χρήση γραμμών και γεννάται ένα αποτέλεσμα από κουκίδες βασικών χρωμάτων (π.χ. κόκκινο και άσπρο).

oviart16_017.gif

Αυτό το συναρπαστικό κίνημα τέχνης παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου σε μια έκθεση υψηλού επιπέδου στο Μουσείο Albertina.

oviart16_018oviart16_019

Μουσείο Albertina
Βιέννη – Αυστρία
Καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.
Τις Τετάρτες από 10 π.μ. μέχρι 9 μ.μ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s